Граніт чи природній кварцит: в чому різниця?

1 вересня 2020

Найбільшу плутанину останнім часом викликає поява на ринку кварцитів, які називають і «м’якими кварцитами», і новими гранітами. 

Тож тема сьогодні – граніт та природний кварцит – у чому різниця?

Граніт є природним камінням магматичного походження, тобто, він утворився у результаті застигання магми – розплавленої маси, яка проникає в земну кору з мантії нашої планети. Якщо магма має кислий склад і охолодження відбувається повільно (наприклад, в товщі земної кори), то у результаті утворюються граніти.

Кварцит є природним камінням метаморфічного походження, який утворився у результаті впливу на кварцові пісковики процесів нагрівання і тиску. Такі процеси зазвичай пов'язані з тектонічним стисненням всередині орогенних поясів та близьким розташуванням розплавлених магматичних мас.

При метаморфічному перетворенні пісковику в кварцит окремі зерна кварцу і звязуючий їх матеріал кристалізуються, утворюючи взаємопов'язану мозаїку з кристалів кварцу. Більшість або всі вихідні текстури і осадові структури пісковика (шаруваті, смугасті та ін) нівелюються в результаті метаморфізму або зминаються у хвилеподібні складки. Незначна кількість колишніх в'яжучих матеріалів, оксиди заліза, діоксид кремнію, карбонат і глина часто мігрують під час перекристалізації, що призводить до утворення смуг і лінз в кварцитах. Тут ми можемо бачити великі кристали кварцу, які часто прозорі на глибину до 4-8 мм і більше. Форма їх уже не ізометрична, як в гранітах, а неправильна. Часто такі кристали ніби вростають один в інший. За мінералогічним складом кварцити переважно сформовані оксидом кварцу (SiO2) , чим і відрізняються від гранітів. 

Чистий кварцит зазвичай буває від білого до сірого кольору. Але завдяки включень інших мінералів і хімічних сполук, кварцити часто мають різні кольори і відтінки – рожевий, червоний, жовтий, зелений, синій, помаранчевий та інші.
В Україні родовища кварциту є на житомирщині, сумщині і в Кривому Розі. Так само біля Турина в Італії також є багато родовищ каменю, які вони називають кварцити. Але і українські, і італійські, і бразильські кварцити не схожі, бо умови їх геологічного утворення різні.

За споживчими характеристиками кварцит схожий з гранітом, а за певними показниками і випереджає його, наприклад, за твердістю. Також кварцити вважаються більш щільними і менш пористими ніж граніти (але все потрібно розглядати індивідуально по торговим маркам кварциту і граніту, адже в деякій мірі вони є пористими від природи). Є кварцити, які потребують додаткового ущільнення смолами, а є такі, яким це не потрібно.

Якщо порівнювати з мармуром, то експлуатаційні властивості кварциту значно кращі. По-перше текстурний малюнок більшості кварцитів не відрізняється від мармурового. Твердість кварциту значно вища ніж у мармуру, що в подальшому при експлуатації буде мати позитивне значення. І головне, кварцит стійкий до впливу кислот (лимонна, оцтова та ін.) і кислотних розчинів (кава, вино, консервація, соки та ін.), що у разі використання його для кухонної стільниці є великим плюсом. 

Але буває, що мармурові плити у центрах продажу каміння неправильно маркуються як кварцит. Також зустрічаються випадки, коли деякі кварцитові плити позначені як «м'які». Але немає такого поняття, як «м'який кварцит», а швидше за все це мармурові плити, які хочуть видати за кварцит так, як він має кращі експлуатаційні характеристики ніж мармур.

А тому при виборі таких матеріалів краще всього звертатися до фахівців, які дадуть об’єктивну інформацію та професійну допомогу.

Популярна продукція